Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. Muş Valiliği
T.C. Muş Valiliği
T.C. Muş Valiliği
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Mevzuat Tarihçe Valilik Birimleri Önceki Valilerimiz Kurumsal Kimlik İl Protokol Listesi
  • MUŞ
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Kamu Hizmet Standartları Hizmet Birimleri Kolluk Personeli İhbar/Şikayet Resmi Tören Marşları
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Duyurular İlan Portalı İhale İlanları Basın Bülteni
  • İLETİŞİM
°C
30
Haziran2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Valimiz
      • Vali Yardımcıları
        • Tahir Yılmaz
        • Cihat Abukan
        • Mustafa Batuhan Alpboğa
        • Server SİNANOĞLU
      • Kaymakamlar
        • Ömer Övünç KOŞANSU
        • İsmail GÜNEY
        • Orhan AYAZ
        • Göksu Bayram
        • Musa Ayyıldız
    • Mevzuat
    • Tarihçe
    • Valilik Birimleri
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • İl Enerji Yönetim Birimi
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
    • Önceki Valilerimiz
    • Kurumsal Kimlik
    • İl Protokol Listesi
  • MUŞ
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Hizmet Birimleri
      • İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
      • İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
    • Kolluk Personeli İhbar/Şikayet
    • Resmi Tören Marşları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Duyurular
    • İlan Portalı
    • İhale İlanları
    • Basın Bülteni
  • İLETİŞİM

Muş Üzümü

Muş yöresinde 1800 -1900 yıllarında  Sovyetler Birliğinden İlimize getirilerek dikildiği, yörenin iklim şartlarına iyi adapte  olduğu, kaliteli ve bol üzüm üretildiği  bilinmektedir. Bağcılığın gelişmeye başlaması ile birlikte mahzenlerde toplanan şıralar Fransa’ya ihraç  edilerek Dünyaca ünlü bordo şarabı  yapımında kullanılmıştır. Cumhuriyetin İlk yıllarında 90.000 kıy ye üzüm alındığı literatürlerden öğrenilmiştir. Bu  zamanlarda yetişen kaliteli olduğu bilinen yerli asma çeşitleri bölge  halkının önemli gelir kaynaklarından biri olup, bölge ekonomisinde önemli yere sahip olmuştur. Fakat zamanla bağ  alanları önemli ölçüde azalmış ve üretim düşmüştür. Don olayları ve gatasyon  kısalığı ve üretim tekniği yetersizliği  bağcılığın gerilenmesine neden olan sebeplerdir.

BAĞ YERLERİ
 
Son yıllarda uygulanan Muş İli  Kırsal Kalkınma Projesi ile Valiliğimizce uygulanan Yeşil Kuşak  Projesi kapsamında bağ alanlarının geliştirilmesi ve mevcut  olan ekonomik ömrünü tamamlamış bağ alanlarının iyileştirilmesi  çalışmaları yapılmaktadır. Bu şekilde eski bağ alanları yeniden oluşturularak  bölge halkına ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.  İlimizde bağ alanı olarak Mongok, Merkez Karaağaç Dağ  dibi, İncebel, Mehmetcan, Kale, Pamukluk, Aşağı Yongalı ( Page ), Karaağaçlı,  Çiriş bağları faal durumda bulunmaktadır. 

ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ 

Siyah, beyaz ve mor çeşitleri mevcut olup,  ince kabuklu çekirdekli buruk tadı vardır. Genel olarak şaraplık ve sıralık çeşitler  olmasına rağmen bölgede sofralık olarak tüketilmektedir. Bölgemizde yetiştirilen  başlıca üzüm çeşitleri özellikleri şunlardır:

Siyah Vakkas: Bölgede üretimi en çok  yapılan üzüm çeşittir, Salkımları orta büyüklükte, bol  daneli, şıra oranı ve albenisi yüksektir. 
Sînciri; Dayanıklı bir çeşit olması ve geç hasat  edilebilmesi nedeniyle tercih edilen bir çeşittir. Salkımları orta  büyüklükte, beyaz renkli, daneler sıkı, şıra oranı yüksek ve tadı tatlıdır.
Kaşper: Bol verimlidir. Siyah ve beyaz çeşitleri vardır. Verim ve üretim alanı  fazladır. Sonbaharda geç hasat edilen bir çeşittir. 
Beyaz Üzüm: Beyaz renkli, orta iri taneli sulu ve gevrektir.
Öküz Gözü: Orta irilikte, salkımları sıkı ve dallı koniktir.
Güz Üzümü: Geç olgunlaşan, dayanıklı ve verimli bir çeşittir. 
Keçi Memesi: Küçük taneli, sıkı salkımlı ve konik yarısı vardır. Şıra oranı  fazla olması nedeniyle şaraplık kalitesi yüksektir. 

BAKIM VE TERBİYE SİSTEMİ

İklim, toprak, yer  ve yöney, üzüm çeşidi, anaç ve mekanizasyon gibi faktörler terbiye  sistemi ve bakımla yakından ilgilidir. Yetiştirilen üzüm çeşitleri  bölgede karın fazla yağması, soğukların dondurucu olması, bağ  alanlarının yamaç ve rakımın yüksek olması ( 1700 mt) nedeniyle  terbiye sistemi yüksek sistem olmayıp alçak sistem denilen yerden sürükleyici  olarak yetişmektedir. 
 
Böylece Asma dallarının fazla  kardan kırılması önlendiği gibi dalların kar altında kalması  nedeniyle soğuklardan zarar görmesi önlenmiş olmaktadır. İlkbahar aylarında  belleme ve kazıma işlemi yapılmakta olup, ilkbahar ve sonbahar aylarında budama  yapılmaktadır. Dikimden itibaren ilk İki yıldan sonra  sulamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Bölgede yetiştirilen üzüm  çeşitleri bağ alanlarında büyük zarar yapan floksera zararlısına karşı dayanıklı olması  bölgede tercih edilmektedir, İlimiz bağ alanlarında Bağ Mildiyö hastalığı ile Bağ Yaprak Uyuzu ve Bağ Çadır Tırtılı zararlıları  zarar vermektedir.

Ürün Miktarı ve  kalitesi î Bağ alanlarında yıllık ortalama  verim 300 kg/da' dır. Bağ alanı 560 dekar olan bu bölgede yılda  yaklaşık î 68.000 kg ürün elde edilmektedir. Muş İline diğer  bölgelerden getirilerek piyasada satılan üzüm çeşitleri 50 Kuruş – 1 TL fiyatla satılırken, Muş üzümü olarak bilinen  yerli çeşitler 2 TL' ye satılmaktadır.

Hedef ve Düşünceler: Valiliğimizce yürütülen yeşil kuşak projesi çerçevesinde  İl Müdürlüğümüzce yapılan yayım çalışmaları İle bağ evlerinin yapılması,  yapılan yol, su depoları, talî boru hatları, elektriğin götürülmesi ile bağcılık  teşvik edilmiştir. Bölgede yetişen üzüm çeşitlerinde gerekli çeşit özellikleri  ile ilgili çalışmalar yapılmamıştır. Bazı çeşitlerde isim tescili yapılmamış  olup, halk arasında bilinen isimler kullanılmaktadır. Üzüm çeşitlerinin özelliklerinin yapılacak bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılarak, çeşit tescilinin yapılması  sağlanmalıdır. Belirtilen çalışmalar yapıldığı taktirde ürün kalitesi  ve verimi artırılarak hali hazırdaki üretim miktarı daha da artırılabilir.
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Erişilebilirlik
  • Kullanım ve Gizlilik
  • Resmi Gazete
  • Bilgi Edinme
T.C. Muş Valiliği Kültür Mahallesi İstasyon Caddesi Hükümet Konağı
0 436 212 10 01-02-03
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız